Kanoistika: Hagara sa vyšťavil úplne, ale prekvapil: "Teraz dlhá pauza"

11.08.2012 Celý región

Londýn 11. augusta (TASR) - Ľubomír Hagara v sobotu pozdvihol mierne pokleslú zástavu slovenskej výpravy na Hrách XXX. olympiády. Slovenský rýchlostný kanoista v posledný slovenský súťažný deň príjemne prekvapil bodovaným 6. miestom v šprinte C1 na 200 m a jeho trojročná drina priniesla vytúžené ovocie. Dvadsaťsedemročný pretekár za dva dni načrel na absolútne dno svojich síl a po ničom inom netúži v najbližšom období, než po relaxe.

Kanál Eton Dorney sa k pretekárom správal v sobotu úplne inak ako deň predtým. Kým "hladká voda" bola v piatok skutočne hladká, počas finálových jázd v šprinte sa zdvihol nepríjemný vietor, fúkajúci na olympijskú dráhu zľava a tvoriaci nepríjemné vlnenie. Keďže Hagara šiel v prvej dráhe, teoreticky mohol byť od vetra viac "chránený" tribúnami. No podmienky sa menili a relatívne výhodné postavenie na štarte sa do výsledkovej listiny až tak nepremietlo. V kanoistike neexistujú hmotnostné kategórie, ale aj takéto počasie ponúka svoje klady a zápory pre urastenejších i útlejších. Hagara patrí s výškou 175 cm a váhou 80 kg do skupiny výbušnejších pretekárov, napríklad taký strieborný Litovec Jevgenij Šuklin je so svojimi 196 cm a 109 kilami neporovnateľne silovejší. "V podstate by mi mal ľahký protivietor vyhovovať, som ľahší, pri štarte sa rýchlejšie odlepím. Potom nastupujú ťažší borci, necítia odpor vetra. Ale menilo sa to, počas finále bol protivietor, fučalo zľava i sprava," komentoval Hagara, ktorý vo finiši zdolal Francúza Goubela a Japonca Sakamota a bez pochýb sa postavil sa medzi slovenské pozitívne zjavy na olympiáde.

Hagarov osobný tréner a olympijský medailista z Atlanty 1996 Slavomír Kňazovický nebol v Londýne členom výpravy a jeho zverenec sa preto pred vyvrcholením pobytu musel spoliehať len na telefonické pokyny. "Volal som s ním pred štartom. Uisťoval ma, že nech to dopadne akokoľvek, svoj cieľ som si splnil. Dostal som aj technické rady, mal som sa sústrediť na štart a pokúsiť sa silovo vytrvať až do konca. Sily mi však postupne došli," jemne si povzdychol šprintér, ktorý bude nad 6. miesto oslavovať v domácich podmienkach: "Každý, kto ma pozná doma, vie, že to budú oslavy ako keby som priviezol zlato."

Predposledný slovenský rýchlostný kanoista na štarte dokázal využiť svoju pozíciu pretekára, s ktorým nik nerátal. Životnú jazdu predviedol v semifinále, kde v rýchlej jazde zúročil parádny štart a vypádloval si tretím miestom A-finále. "Bola to výhoda, ostatní chalani boli stavaní do ťažkých pozícií. To 6. a 8. miesto sú super výsledky. Tí, čo tvrdia niečo iné, sa nerozumejú do tohto športu," dodal na adresu kritikov svojich reprezentačných kolegov.

Zaradenie dvestovky do olympijského programu osviežilo. Napätie, maximálne súboje a dramatický dojazd, to všetko ponúkala skvelému obecenstvu na Eton Dorney najkratšia disciplína v posledný súťažný deň. "Diváci sa bavili na 200-ke a mali dobrý zážitok z kanoistiky," reagoval Hagara. Tým, že 200-ka prerazila do programu olympiády, šprintéri konečne uvideli svoje šance na medailu a špecializácia je už medzi pretekármi enormná. Hagara zostane tiež pri svojej hlavnej profilovej disciplíne a skúšať nebude nič iné. "Kilometer už u mňa neprichádza do úvahy. Tam sa už používajú iné svalové vlákna, pretekári sú iní aj typologicky. Niektorí sa tu pokúšali aj o 'kilák', aj o dvestovku, ale to bolo skôr tým, že vyjazdením miestenky na kilometer mohli štartovať aj v šprinte. Myslím si, že z týchto ľudí sa jedine Francúzovi sa podarilo prepracovať sa do finále," povedal na margo budúcnosti Hagara, ktorého SOV odmení za umiestnenie aj finančnou prémiou 8000 eur. Zatiaľ nevie, na čo ich minie. "Takto som to vôbec nevnímal, skutočne neviem. Poteší ma to i pomôže. Isté však je, že v najbližšej budúcnosti sa chcem v Trenčíne rozhliadnuť po nejakom byte." Najskôr však nastane niečo iné: "Po budúcotýždňových majstrovstvách Slovenska bude strašný oddych, veľký. Som totálne zničený z posledných troch rokov prípravy. Nechcem viedieť loď a pádlo aspoň tri mesiace, ani činky, ani beh. Budem sa presúvať autom, iba sedieť na gauči pred televízorom."
 

Vyberte región